Detectie

Detectie zoeken

Misschien heb je op het vliegveld wel eens een hond gezien die langs koffers of mensen loopt en op deze manier naar drugs of explosieven zoekt?
Hoe gaaf is dat als je met je eigen hond ook kan zoeken!

Detectie is neuswerk voor de hond. Spelenderwijs gaan we jouw hond leren zoeken en een geur inprenten, bijvoorbeeld: koffie, thee, tabak of kaneel. Met behulp van geurboxen gaan we je hond leren deze geur te verwijzen.
Bij het trainen van detectiewerk maken we gebruik van de natuurlijke driften van de hond. Deze gebruiken we dan om verder te trainen op zijn/haar manier van verwijzen, waarbij hij steeds langer bij de te verwijzen geur zal blijven en daar tenslotte in volhard. We werken hierbij met een clicker en een grote beloning voor de hond. Dit kan zijn zijn favoriete speeltje of een allerlekkerst voertje!

Sportdetectie is echt teamwork. Leer op de neus van je hond te vertrouwen en ontwikkel door samen te werken een betere band met je hond.
Detectie zoeken kan al met pups vanaf 8 weken oud en kan je tot hoge leeftijd met je hond blijven doen. Neuswerk geeft je hond een mentale uitdaging waardoor hij een voldaan gevoel krijgt en het zorgt voor ontspanning

Voor welke honden is detectie geschikt?
Voor de puberhond die buiten soms overprikkeld raakt: met zijn neus leren werken maakt hem gefocust daarop en zorgt voor een stressverlaging bij je hond.
Voor drukke honden: een kwartier werken met de neus is vermoeiender dan een uur wandelen.
Voor de senior hond zodat die mentaal geprikkeld en scherp blijft
Voor een hond die moet herstellen van een blessure: een mooie manier om voldaan te worden zonder zich te overbelasten
Voor honden die wat onzeker zijn: leren vertrouwen op hun neus. Zij mogen hun eigenaar duidelijk maken waar het voorwerp ligt zonder dat hun eigenaar weet waar. Op de lange termijn krijgt je hond ook in andere situaties meer zelfvertrouwen.
Voor de volwassen hond die nog wel een taak kan gebruiken om zich beter in zijn vel te laten voelen: thuis rustiger worden, buiten meer samenwerken met jou en minder met andere honden/mensen bezig zijn. Je hond met regelmaat laten zoeken op geur kan bijdragen dat je hond minder blafferig is, meer ontspannen, minder de neiging heeft om te slopen en tevredener wordt.
En natuurlijk voor iedere hond die die het leuk vind om wat met de baas te doen!

Ontdek op een ontspannen, positieve en hondvriendelijke manier de geweldige mogelijkheden van de hondenneus!
Ga aan de slag met detectie. Bij Hond voor Elkaar werken we o.a. met kaneel, salie, kruidnagel of koffie. We gebruiken geen verboden of gevaarlijke stoffen zoals drugs of brandbare stoffen.
Detectie is geschikt voor honden van alle rassen en leeftijden, mits ze dol zijn op een speeltje of voer. Een hond die weinig of niets om spelen en eten geeft is waarschijnlijk niet geschikt voor speuren en detectie omdat er dan te weinig motivatie is om te zoeken.

De groepslessen worden gegeven in groepjes van ca 4 personen. waarbij er altijd 1 hond aan het werk is en de andere honden mogen uitrusten in de auto. Dit betekent dat de detectielessen ook geschikt zijn voor honden die niet zo goed met andere honden kunnen. Je hond moet dus wel in de auto kunnen wachten als hij niet aan de beurt is.
Voor de fanatieke cursisten is er de mogelijkheid om levels te behalen met je hond volgens de normen van SIFD (Scent Imprint For Dogs)

Wat is je investering?

Basiscursus Detectie
Deze cursus is geschikt voor iedere hondeneigenaar die samen met zijn of haar hond met zoekwerk aan de slag wil.
De basiscursus duurt 10 lessen.
Ca 4 honden en geleiders in een groepje.
Er is steeds 1 hond aan het werk de andere honden rusten uit in de auto. Tussendoor behandelen we de theorie.
De kosten voor de cursus zijn €165,00 inclusief theorie, praktijk en een geurbron.

Privélessen zijn ook mogelijk
8 privélessen van 0,5 uur: €197,00
1 losse privéles 0,5 uur € 27,50