Onze service: Dierenhotel - Hondenschool Hondenuitlaatservice
Wat doet die hond op de bank?

Wat doet die hond op de bank?

De baas spelen?
"Rob en ik straffen Max wel hoor als hij op de bank gaat liggen. Want we willen niet dat hij dominant wordt. Een hond die op de bank gaat liggen, die wil de baas over je zijn, toch? Dat kunnen we natuurlijk niet hebben met de kinderen. Al denk ik dat die het hem stiekem hebben aangeleerd. Want wij hebben hem nog nooit op de bank gelaten.", zegt Chantal
Op mijn vraag wat zijn plek is wijst ze naar een kleedje naast de bank. "Maar meestal ligt hij op het vloerkleed."

Of comfort zoeken?
Waarom gaan zoveel honden op de bank liggen terwijl ze dat nooit is aangeleerd? Een hond is een sociaal lerend dier. Honden leren door naar elkaar te kijken en door naar mensen te kijken. Ze zien ons steeds op de bank zitten. En vervolgens doen ze ons na. Eenmaal op de bank merken ze dat die bank heel fijn ligt. Wij houden van het comfort van een bank, maar die hond net zo goed. Het is dus niets anders dan ons nadoen en het zoeken van comfort.

Fijne ligplek
Dus je hond heeft de bank als fijne ligplek ontdekt. Dan zijn er een paar dingen die je kan doen.
Ten eerste is het nooit zinvol om boos te worden. Straffen zorgt ervoor dat je hond minder vertrouwen in je krijgt en dat is niet de bedoeling.
Als je hem liever niet op de bank hebt, kan je hem een heel fijn plekje voor zichzelf geven, zodat hij minder behoefte heeft aan het comfort van de bank. Door hem wat te kluiven aan te bieden op zijn kussen geef je hem een extra goed gevoel over zijn eigen plek.
Als je hem op de bank aantreft dan vertel je hem rustig, zonder stemverheffing eraf te gaan en wijs je hem het alternatief: zijn eigen fijne plekje.
Als je het niet erg vindt dat hij op de bank ligt kan je hem ook zeggen om van de bank af te gaan of om aan de kant te gaan als jij op jouw plekje op de bank wilt gaan zitten. Je kan hem ook leren om op een kleed te gaan liggen dat je op de bank legt. Vertel hem altijd wat het alternatief is als je hem van de bank af stuurt.

Wel zo gezellig
Een paar weken later kom ik weer bij Max. Hij heeft nu een heerlijk dik kussen naast de bank. Hij gaat al niet eens meer uit zichzelf op de bank. Zijn eigen plek is net zo fijn om te liggen. Als Rob avonds op de bank ligt komt er een kleed op de bank en mag Max erbij komen liggen. Want dat vinden ze wel zo gezellig nu ze weten dat Max niet de baas wil zijn in huis.

Date

19 augustus 2018

Tags

Omgang