Onze service: Dierenhotel - Hondenschool Hondenuitlaatservice
Laat je hond eens met rust

Laat je hond eens met rust

Het kookpunt bereikt

Zijn borstkas gaat rustig op een neer op mijn buik terwijl hij in zachte wolkjes ademd. De baby is in slaap gevallen op mijn buik. Tegenover mij ligt een poes opgerold op een luie stoel en in de hoek van de kamer ligt de hond op haar kussen te slapen. 

Wat een contrast vergeleken met een paar uur geleden. Voor mijn gevoel was ik alles tegelijk aan het doen. Wassen, poetsen, thuisonderwijs geven aan onze oudste, de baby geven wat hij nodig heeft, thuis proberen te werken, aan het eind van de middag haasje repje een online cursus binnen duiken. Ik struikelde nog nog net niet over mijn eigen voeten. 

Door het gebrek aan adempauzes voor mezelf werd ik steeds prikkelbaarder. Aan het begin van de middag begon ik al ietswat geïrriteerd te reageren als wie dan ook een vraag aan me stelde. Tegen de tijd dat het eten op tafel stond, had mijn humeur het kookpunt bereikt. 

 

Honden zijn slaapkoppen

Als ik mijn rustmomenten al zo hard nodig heb dan geldt dat al helemaal voor onze honden. Honden zijn eigenlijk enorme slaapkoppen. Een volwassen hond slaapt 12 tot 14 uur, oudere honden wel 16 tot 18 uur en pups zelfs 18 tot 20 uur per etmaal. 

En dan zijn wij in deze bijzondere tijd van de ene op de andere dag ineens met het hele gezin thuis. Extra wandelen, extra spelen, extra aaien, extra bij je roepen. Er wordt door de kinderen veel meer dan anders in huis gespeeld, gelachen, gestoeid en gemopperd. 

 

Rust bewaken

Kun je je indenken wat er gebeurt met het humeur van je hond als je samen met kinderen beurtelings de hele dag gezellig met haar bezig bent?  Dan is ze misschien niet meer zo ontspannen als anders als je kind langs haar mand loopt terwijl ze ligt te slapen of een speeltje van haar oppakt. Ook een hond kan prikkelbaar worden door slaapgebrek.
Bewaak daarom de rust van je hond. Houd een vast dagritme aan waarin activiteiten over de dag worden afgewisseld met voldoende rust. Zorg ervoor dat ze een eigen plek heeft waar ze ongestoord kan liggen slapen. Een plek waar ze zelf naartoe kan gaan als ze zich terug wil trekken en waar ze geen last heeft van spelende kinderen of harde geluiden.

 

Nog even bijtanken

Ik geniet nog van mijn eigen adempauze. Terwijl de baby zijn slaapje afmaakt op mijn buik en mijn man met onze oudste op pad is gegaan hoef ik even helemaal niets. Voor mij en onze dieren is dit tijd om bij te tanken. Alles is in diepe rust en ik geniet van dit moment.

Date

03 mei 2020

Tags

Omgang