Onze service: Dierenhotel - Hondenschool Hondenuitlaatservice
Je hond kan zelf aangeven waar hij mee zit

Je hond kan zelf aangeven waar hij mee zit

Je hoeft alleen maar goed te kijken.
Dat leerde ik van de Alexa Capra, specialist in sociale communicatie bij honden aan de universiteit van Parma en professor aan de faculteit voor diergeneeskunde aan de universiteit van Pisa. Die liet ons beeld voor beeld situaties uit haar onderzoeken zien en heeft me daardoor geleerd waar ik op moet letten.

Wat vertelden ze nu eigenlijk?
De afgelopen jaren heb ik meerdere honden gezien die me vertelden dat ze een issue hadden met handen. Bijvoorbeeld door het vastpakken van mijn polsen als ik hun halsband wilde vastpakken om ze aan te lijnen. Vaak waren ze daarnaast ook nog eens behoorlijk lomp en hardhandig in hun omgang met mensen. Iets wat ik persoonlijk niet heel fijn vind als ik een hond op kom halen voor een wandeling. En ik kan me niet voorstellen dat dat voor de eigen mensen anders is.

Hardhandig gedrag afgekeken van mensen
Ik nam de signalen van de honden serieus, zoals Alexa Capra me geleerd had, en ging op zoek naar de boodschap. Het bleek dat deze honden allemaal gecorrigeerd waren door in hun nekvel gepakt te worden. Dit is een manier van omgaan met onze honden die vroeger heel gebruikelijk was en die helaas maar moeilijk de wereld uit te krijgen is. Doordat hun mens hardhandig met hen om was gegaan nam de hond dit gedrag over, omdat ze geleerd hadden dat dat normaal is in de omgang met anderen.
Tegenwoordig zie ik het soms al aan het gedrag bij de eerste kennismaking, maar het is niet altijd handig om het ook gelijk aan te kaarten. Dan bijt ik op mijn tong tot het tweede gesprek… en tot nu toe blijkt dan steeds dat zo’n hond inderdaad regelmatig in zijn nekvel is gegrepen.

Het nieuwe normaal kan op dezelfde manier aangeleerd worden
Het goede nieuws is: als baasje van zo’n hond kun je er heel makkelijk iets aan doen. Als je je gedrag als mens bij de hond aanpast, gaat de hond zijn gedrag ook aanpassen. De eerder genoemde honden zag ik allemaal rustiger worden in de omgang. Na verloop van tijd gingen ze ook voorzichtiger met mensen om. Dus als we zelf rustiger en voorzichtiger met onze hond omgaan, leren we hem dat dat het nieuwe normaal is.

Hond en baas voelen zich daar fijner bij. En dat allemaal door goed te kijken naar wat de hond zelf aangeeft – en doordat ik ooit mocht luisteren naar dat briljante seminar van Alexa Capra

Date

30 oktober 2019

Tags

Omgang